Makaleler
- İndirimli orana tabi teslimlerden kaynaklanan KDV İadesi alacağının dönem içinde mahsuben iadesi (Ymm. Ali Alıç)
- Kayıt ve Tescile Tabi Olmayan Araç Satışlarında ÖTV Beyanı (Ymm. Ali Alıç)
- Transit Custom Van, Tourneo Custom, Caravelle, City Van, Vito model araçlara uygulanacak ÖTV oranı konusunda yaşanan sorunlar. (Ymm. Ali Alıç)
- Montaja tabi makine ekipman ve tesis satışlarında fatura düzenleme zamanı. (Ymm. Ali Alıç)
- Kamyon üst yapılarının (beton pompası, beton mikseri, vinç, tanker vb) ihraç kayıtlı satışları. (Ymm. Ali Alıç)
- Bütün Makaleler
Haberler
- DEPREMDE HAYATINI KAYBEDEN KARDEŞLERİMİZE ALLAHTAN RAHMET DİLERİZ.
- İşyeri açan 29 yaşını geçmemiş gençler 3 yıl süre ile vergi ödemiyor, 1 yıl süreyle de Bağkur primi ödemiyor.
- İmalat Sanayiinde Kullanılmak Üzere satın alınan Yeni Makina ve Teçhizat Teslimlerinde KDV İstisnası uygulaması
- Yabancı uyruklu kişilere (turistlere) sağlık kurumlarında verilen sağlık hizmetleri için KDV alınmayacak.
- 7104 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin ihtiyacı olduğu yeni makine ve teçhizatları KDV siz satın alabilecek.
Sirküler
- 2024 Yılında Elde Edilen Ücret ve Ücret Dışındaki Gelirlere Uygulanacak Gelir Vergisi Tarifeleri Açıklandı.
- 2024 Yılında Uygulanacak Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarları Açıklandı.
- VUK Kapsamında 2024 Yılında Uygulanacak Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları İle Bazı Parasal Büyüklükler Açıklandı
- 2024 Yılında Uygulanacak Maktu Damga Vergisi Tutarları Açıklandı.
- Enflasyon Düzeltmesinin Usul ve Esaslarını Belirleyen Tebliğ Yayımlandı.

Miadı dolan ilaçların imha edilmesi halinde gider yazılması ve KDV nin düzeltilmesi şartları
09-12-2013Ymm. Ali Alıç
alialic@aa-ymm.com
I-Giriş
Bilindiği gibi, gerek beşeri gerekse veteriner ilaç sektöründe faaliyet gösteren ecza depoları ve eczanelerde her dönem sonunda miadı dolan ilaçların takdir komisyonu kararı olmaksızın imha edilmesi durumunda stok değerinin gider yazılıp yazılmayacağı konusu ile söz konusu ilaçların satın alımında ödenen ve indirim konusu yapılan KDV nin düzeltilip düzeltilmeyeceği konusunda tereddütler yaşanmaktadır.
II- Konuyla ilgili yasal düzenleme
213 sayılı VUK’nun “kıymeti düşen mallar” başlıklı 278 inci maddesinde, yangın, deprem ve su basması gibi afetler yüzünden veyahut bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi hâller neticesinde iktisadî kıymetlerinde önemli bir azalış vaki olan emtia ile maliyetlerin hesaplanması mutad olmayan hurdalar ve döküntüler, üstüpü, deşe ve ıskartaların emsal bedeli ile değerleneceği, hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 267 nci maddesinde ise, gerçek bedeli olmayan veya bilinmeyen veyahut doğru olarak tespit edilemeyen bir malın emsal bedelinin, ortalama fiyat, maliyet bedeli ve takdir esası olmak üzere üç esasa göre tayin edileceği; ilk iki sıradaki usul ile belli edilemeyen emsal bedelin ilgililerin müracaatı üzerine takdir komisyonunca takdir yolu ile belli edileceği hüküm altına alınmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Takdir Komisyonlarının Görevleri" başlıklı 74 üncü maddesinin (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde, yetkili makamlar tarafından istenilen matrah ve servet takdirlerini yapmak takdir komisyonlarının görevleri arasında sayılmıştır.
Mer'i mevzuata göre, bir mükellefe ait takdir işleminin mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinin bulunduğu il veya ilçedeki takdir komisyonunca yapılması gerekmektedir. Ancak özellik arz edebilecek bazı durumlarda takdir işlemlerinin başka mahalde bulunan takdir komisyonlarınca da yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Bu durumda, farklı bölgelerde bulunan ve kıymetleri düşen emtianın emsal bedelleri, bulundukları il veya ilçelerdeki takdir komisyonlarınca tespit edilebileceği gibi, emtianın bulunduğu il veya ilçelerdeki takdir komisyonlarınca emsal bedellerini belirleyici gerekli tespitler yapılarak mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinin takdir işlemlerini yapmakta olan takdir komisyonuna veri olarak da gönderilebilecektir.
Emtianın imhasında genel uygulama, imhaların takdir komisyonu nezaretinde yapılmasıdır.
Ancak son kullanma tarihi geçmiş veya bozuk olan ilaç, tıbbi malzeme, gıda, atık vb. emtianın insan sağlığına zararlı olabileceği ve acilen imha edilmesi mecburiyeti bulunan bu ürünlerin emsal bedellerinin takdir komisyonlarınca muayyen bir zamanda takdirinin mümkün olamayacağı hususları göz önüne alınarak; takdir komisyonuna başvurulmaksızın ilgili bakanlık (beşeri ilaçlarda Sağlık Bakanlığı, veteriner ilaçlarında Tarım Bakanlığı) veya yetkili kurum görevlilerinin de yer aldığı bir komisyon nezdinde tutanakla tespit edilmek suretiyle imha edilebilmesi Gelir İdaresi Başkanlığınca da kabul gören bir uygulamadır.
Bu çerçevede imha edilecek emtianın niteliğine göre, ilgili mevzuat gereği görevli olan bakanlıkların veya yetkili kurumun görevlileri ve bu emtiayı imha etmeye yetkili müessese ile mükellefin temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyon nezdinde imha işleminin yapılması ve bu durumun komisyon tarafından tutanakla tespit edilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle miadı dolan ilaçların yukarıda bahsedilen şekilde teşekkül ettirilen bir komisyon nezdinde imha edilmesi halinde, bu ürünlerin imhası aşamasına mükellefin bağlı olduğu vergi dairesi görevlilerinin söz konusu komisyona katılımına gerek bulunmamaktadır.
Yukarıda izah edilen şekilde ilgili bakanlık ve yetkili kurum görevlilerinin de yer aldığı komisyon nezdinde imha işlemine ilişkin olarak düzenlenen tutanağın istenildiğinde ibraz edilmesi şartıyla muhafaza edilmesi gerekmekte olup, imha işleminin söz konusu tutanağa istinaden muhasebe kayıtlarına intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Hangi hallerde takdir komisyonuna gidilmelidir.
Son kullanma tarihi (miadı) geçmiş veya bozuk ürünlerin imha edilmesi işlemine ilgili bakanlık (beşeri ilaçlarda Sağlık Bakanlığı, veteriner ilaçlarında Tarım Bakanlığı) yetkililerinin katılımının sağlanamaması ve imhaya ilişkin tespitin bu komisyon nezdinde tutanağa bağlanamaması durumunda, olayın mutlaka takdir komisyonuna intikalinin sağlanması gerekmekte olup, imha edilen ürünlerin takdir komisyonunca belirlenecek emsal bedel üzerinden kayıtlara alınarak işlem yapılması gerekecektir.
113 seri nolu KDV Genel Tebliğine göre imha edilen ilaçlara ait ödenen KDV nin durumu.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1 nci maddesinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle hesaplanan katma değer vergisi ile ithalat sırasında ödenen katma değer vergisini indirebilecekleri hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 30/c maddesinde ise, deprem ve sel felaketi nedeniyle zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Uygulamanın usul ve esaslarına ilişkin olarak yayımlanan 113 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinin E Bölümünde de kullanım süresi geçen veya kullanılamayacak hale gelen mallara ilişkin yüklenilen KDV hakkında yapılacak işlemler açıklanmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalar uyarınca, kullanım süresi geçen veya bir başka biçimde kullanılamayacak hale gelen ve imha edilen mallar, zayi olan mal mahiyetinde olduğundan mükelleflerce bu malların iktisabı dolayısıyla yüklenilen KDV'nin indirim konusu yapılması da mümkün bulunmamaktadır.
Ancak Tebliğe göre, (miadın dolması, hırsızlık, trafik kazası, yangın vb nedenlere) zayi olan mallara ait yüklenilen ve daha önce indirim konusu yapılan KDV'nin, imha tarihini kapsayan vergilendirme dönemine ait 1 No.lu KDV Beyannamesinin "İlave Edilecek KDV" satırına ilave edilmek suretiyle indirim hesaplarından çıkarılması gerekmektedir.
Buna göre, stoklarda bulunan ve miadı dolmuş, hasar görmüş, üretimden kalkmış ve insan sağlığını tehdit eden ilaçlar ve ilaç hammaddelerine ilişkin yüklenilen KDV'nin, söz konusu mallar her ne şekilde imha edilirse edilsin, indirim konusu yapılması mümkün olmayıp, indirim hesaplarına almış olan KDV nin ilgili hesaptan çıkarılması gerekmektedir.
Miadı dolan ilaçların gider yazılması
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Safi kurum kazancı” başlıklı 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Bilanço esasında ticari kazancın tespiti” başlıklı 38 inci maddesinin birinci fıkrasında ise, “bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı ve ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı” hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalara göre, resmi makamlar nezdinde imha edilen malların Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesi uyarınca belirlenecek emsal bedeli ile işletmenin kayıtlarında yer alan değer arasındaki farkın kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün olabilecektir.
Ancak, takdir komisyonu veya ilgili bakanlık yetkilileri nezdinde olmaksızın imha edilen malların emsal bedelinin takdir komisyonu tarafından belirlenmemesi nedeniyle, söz konusu mal bedellerinin kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün olmayacaktır.
III. Sonuç
Miadı dolması nedeniyle insan sağlığına zararlı hale gelen beşeri ve veteriner ilaçların derhal imhası yasal zorunluluktur. Bu nedenle imha edilecek emtianın niteliğine göre, ilgili mevzuat gereği görevli olan bakanlıkların (beşeri ilaçlarda Sağlık Bakanlığı, veteriner ilaçlarında Tarım Bakanlığı) veya yetkili kurumun görevlileri ve bu emtiayı imha etmeye yetkili müessese ile mükellefin temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyon nezdinde imha işleminin yapılması ve bu durumun komisyon tarafından tutanakla tespit edilmesi, yada miadı dolan emtianın Takdir Komisyonu nezdinde yapılması şartıyla, söz konusu ilaçlar 213 sayılı VUK nun 278 inci maddesine göre “takdir komisyonunca” değeri sıfır kabul edilmesi şartıyla, doğrudan gider yazılabilir.
Ancak, miadı dolan ve yasal prosedüre göre imha edilen ilaçlara ait daha önce indirim konusu yapılan KDV nin 113 seri nolu KDV Genel Tebliğine göre düzeltilmesi gerekmektedir.
2013-12-09 11:09:41