Makaleler
- İndirimli orana tabi teslimlerden kaynaklanan KDV İadesi alacağının dönem içinde mahsuben iadesi (Ymm. Ali Alıç)
- Kayıt ve Tescile Tabi Olmayan Araç Satışlarında ÖTV Beyanı (Ymm. Ali Alıç)
- Transit Custom Van, Tourneo Custom, Caravelle, City Van, Vito model araçlara uygulanacak ÖTV oranı konusunda yaşanan sorunlar. (Ymm. Ali Alıç)
- Montaja tabi makine ekipman ve tesis satışlarında fatura düzenleme zamanı. (Ymm. Ali Alıç)
- Kamyon üst yapılarının (beton pompası, beton mikseri, vinç, tanker vb) ihraç kayıtlı satışları. (Ymm. Ali Alıç)
- Bütün Makaleler
Haberler
- DEPREMDE HAYATINI KAYBEDEN KARDEŞLERİMİZE ALLAHTAN RAHMET DİLERİZ.
- İşyeri açan 29 yaşını geçmemiş gençler 3 yıl süre ile vergi ödemiyor, 1 yıl süreyle de Bağkur primi ödemiyor.
- İmalat Sanayiinde Kullanılmak Üzere satın alınan Yeni Makina ve Teçhizat Teslimlerinde KDV İstisnası uygulaması
- Yabancı uyruklu kişilere (turistlere) sağlık kurumlarında verilen sağlık hizmetleri için KDV alınmayacak.
- 7104 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin ihtiyacı olduğu yeni makine ve teçhizatları KDV siz satın alabilecek.
Sirküler
- 2024 Yılında Elde Edilen Ücret ve Ücret Dışındaki Gelirlere Uygulanacak Gelir Vergisi Tarifeleri Açıklandı.
- 2024 Yılında Uygulanacak Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarları Açıklandı.
- VUK Kapsamında 2024 Yılında Uygulanacak Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları İle Bazı Parasal Büyüklükler Açıklandı
- 2024 Yılında Uygulanacak Maktu Damga Vergisi Tutarları Açıklandı.
- Enflasyon Düzeltmesinin Usul ve Esaslarını Belirleyen Tebliğ Yayımlandı.
Vadeli çekler reeskonta tabi tutulabilir mi?
05-11-2013Ymm. Ali Alıç
alialic@aa-ymm.com
1-Giriş
Bilindiği gibi 101 nolu Alınan Çekler Hesabı ile 103- Verilen Çekler Hesabında kayıtlı çeklerin (vadeli çeklerin), dönem sonlarında Tek Düzen Hesap Planına göre 121/221 ve 321/421 nolu hesaplara aktarılması zorunludur. Ancak çeklerin senet mahiyetinde olmadığı, bu nedenle reeskontta tabi tutulamayacağı yönündeki 41 seri nolu VUK Sirkülerinde yer alan Maliye görüşü, 64 seri nolu VUK Sirküleri ile değişmiştir.
2- Mevzuat:
Bilindiği üzere, Ticaret Hukukumuzda çek, keşidecinin mevduatının bulunduğu bankaya, bu mevduattan belirli bir meblağı kendisinin öngördüğü kişilere ödemesi için vermiş olduğu yetkiyi ortaya koyan bir kambiyo senedidir. Bununla birlikte, çeki, diğer kambiyo senetlerinden ayıran en önemli özellik, onun bir ödeme aracı olmasıdır. Çek, poliçe ve bono gibi kredi fonksiyonuna sahip değildir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 780 ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olan çeklerin çek niteliğini haiz olabilmesi için;
1- Çek Kelimesini
2- Kayıtsız ve şartsız belirli bir bedelin ödenmesi için havaleyi,
3- Ödeyecek kimsenin "muhatabın" ticaret unvanını,
4- Ödeme yerini,
5- Düzenlenme tarihini ve yerini,
6- Düzenleyenin imzasını
içermesi zorunlu olup, sayılan unsurlardan bir veya birkaçının bulunmaması o belgeyi çek olmaktan çıkaracaktır.
Görüleceği üzere, çekte bulunması gerekli unsurlardan olan düzenlenme tarihi çekin ödenmek üzere muhataba ibraz süresinin belirlenmesinde önem taşımakta ve keşide tarihi çekin düzenlendiği andaki tarih olarak kabul edilmektedir.
Asıl olarak Türk Ticaret Kanunun'da sayılan diğer kıymetlerden farklı olarak çekte vade bulunmamaktadır. Zira anılan Kanunun 795 inci maddesinin 1 inci fıkrasında çekin görüldüğünde ödeneceğine, buna aykırı herhangi bir kaydın yazılmamış hükmünde olacağı ve “düzenleme günü olarak gösterilen günden önce ödenmek için ibraz olunan çekin, ibraz günü ödeneceğine” dair hüküm bulunmaktadır.
Çekleri diğer kambiyo senetlerinden olan bono ve poliçeden ayıran en önemli özellik çekin ödeme aracı olması, bono ve poliçelerin sahip olduğu kredi fonksiyonuna sahip olmamasıdır. Ancak uygulamada çekin senet gibi kullanılıyor olması ona hukuken senet niteliği kazandırmaz. Çekin senet olarak kabul edilebilmesi için Kanunen senet niteliklerine haiz olduğunun hükme bağlanmış olması şarttır.
5941 No.lu Çek Kanununun 3 ncü maddesinin 8 nci bendinde " Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihinden önce ibraz edilen çekin karşılığının T.T.K. nun 707 nci maddesi uyarınca kısmen veya tamamen ödenmemiş olması halinde, bu çekle ilgili hukuki takip yapılamaz. İleri düzenleme tarihli çekle ilgili olarak hukuki takip yapılabilmesi için, çekin üzerindeki düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmesi ve karşılıksızdır işlemine tabi tutulması şarttır" denilmiş, aynı Kanunun Geçici 1 nci maddesinin 5 numaralı bendinde ise "31.12.2011 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir." hükmüne yer verilmiştir.
20.12.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5941 sayılı Çek Kanununun geçici 1 inci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "31.12.2011” tarihi, 6273 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle 31.12.2017 tarihine kadar uzatılmış ve 31.12.2017 tarihine kadar üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersiz sayılmıştır
Mezkûr 3 üncü maddenin gerekçesinde "...ileri düzenleme tarihli çeklerin üzerinde yer alan tarihten önce, bankaya ibraz edilmesi ve karşılığının kısmen veya tamamen bulunmaması halinde, bu çekle ilgili olarak karşılıksızdır işleminin ve hukukî takip yapılmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu düzenlemeye göre, ileri tarihli çekle ilgili olarak kambiyo senetlerine özgü hukukî takip yoluna başvurulabilmesi için üzerinde yazılı düzenleme tarihi itibarıyla kanunî ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmesi ve bu Tasarı hükümlerine göre karşılıksızdır işlemi yapılması gerekmektedir.",
Öte yandan, 5941 sayılı Kanunun "Amaç ve kapsam" başlıklı 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde genel hükümler uygulanır." hükmüne yer verilmiştir. Böylece bu Kanunun 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre özel bir kanun olduğu anlaşılmakta ve bu nedenle de düzenleme tarihinden önce ibraz yasağı ve hukuki takip yapılamama hususlarında 5941 sayılı Kanunun uygulanması lüzumu ortaya çıkmaktadır.
5941 sayılı Kanunun 1, 3, 5 ve 6 ncı maddelerinin yukarıda yer verilen hükümleri ve gerekçeleri birlikte değerlendirildiğinde bu hükümlerle çekin üzerinde yazılı düzenleme tarihine göre ibraz edilmesinin sağlanmasının, diğer bir ifadeyle üzerinde yazılı düzenleme tarihinden evvel ibrazın engellenmesinin amaçlandığı anlaşılmaktadır. Kaldı ki, Kanunun geçici 3 üncü maddesinde yer alan ve 31.12.2017 tarihine kadar mer'i olan üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz sayılması kuralı bunu tamamen imkânsız kılmaktadır.
Konuyla ilgili 64 seri nolu VUK Sirkülerinde şu açıklama yapılmıştır.
213 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (B) fıkrasında, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas alınacağı hükmüne yer verilmiştir. Bu hükme göre vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin işlemlerin gerçek mahiyeti esas alınmakta, diğer bir ifade ile vergi uygulamalarında olayın görünen yönü değil gerçek biçimi esas alınarak buna göre işlem yapılmaktadır.
Bu itibarla, 5941 sayılı Kanunun geçici hükümlerine göre çekin üzerinde yazılı düzenleme tarihinden evvel ödenmek için bankaya ibrazının 31.12.2017 tarihine kadar geçersiz olması; ayrıca ana maddelere göre çekle ilgili hukuki takip yapılabilmesinin ve karşılıksız çıkan çekle ilgili müeyyide tatbik edilmesinin çekin üzerinde yazılı düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içerisinde ibraz edilmesine bağlı olması ve son olarak karşılıksız çıkan çekin bedelinin ödenmek istenmesi hâlinde kanuni faizin, üzerinde yazılı düzenleme tarihine göre kanunî ibraz tarihinden itibaren işlemesi dikkate alındığında, gerçek mahiyeti itibariyle çeklerin vergi uygulamaları bakımından vadeli olma hususiyetini kazandığını söylemek mümkün olacaktır.
213 sayılı Kanunun 281 inci maddesinde "Alacaklar mukayyet değerleriyle değerlenir. Mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit alacaklar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır.
Vadesi gelmemiş olan senede bağlı alacaklar değerleme gününün kıymetine irca olunabilir. Bu takdirde, senette faiz nispeti açıklanmış ise bu nispet, açıklanmamışsa Cumhuriyet Merkez Bankasının resmi iskonto haddi uygulanır.
Bankalar ve bankerler ile sigorta şirketleri alacaklarını ya Cumhuriyet Merkez Bankasının resmi iskonto haddi veya muamelelerinde uyguladıkları faiz haddi ile değerleme günü kıymetine irca ederler." hükmü yer almaktadır.
Anılan Kanunun 285 inci maddesinde de "Borçlar mukayyet değerleriyle değerlenir. Mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit borçlar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır.
Vadesi gelmemiş olan senede bağlı borçlar değerleme günü kıymetine irca olunabilir. Bu takdirde senette faiz nispeti açıklanmışsa bu nispet, açıklanmamışsa Cumhuriyet Merkez Bankasının resmi iskonto haddinde bir faiz uygulanır.
Banka ve bankerler ile sigorta şirketleri borçlarını, Cumhuriyet Merkez Bankasına resmi iskonto haddi veya muamelelerinde uyguladıkları faiz haddiyle, değerleme günü kıymetine irca ederler.
Alacak senetlerini değerleme gününün kıymetine irca eden mükellefler, borç senetlerini de aynı şekilde işleme tâbi tutmak zorundadırlar." hükmü bulunmaktadır.
Buna göre, 213 sayılı Kanun uyarınca vadesi gelmemiş olan alacak ve borç senetlerinin reeskonta tâbi tutulması gerekecektir. Ancak, bir ödeme aracı olarak kullanılmakla beraber yukarıda yer verilen yasal düzenlemeler çerçevesinde vergi uygula">
">
2013-11-05 13:20:40